Enkele weken geleden was het zover, cafés en restaurants mochten hun deuren weer openen. Wat zijn de regels en wat zijn de gevaren in de kroeg? En worden de glazen wel goed schoongemaakt? Ondanks dat de Hygiënecode van kracht blijft, zijn er extra maatregelen nodig.
Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is iedere horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, verplicht te voldoen aan de wetten van voedselveiligheid en te werken volgens de laatste Hygiënecode. In de Hygiënecode wordt eenvoudig omschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken. Echter zijn voor het spoelen van glazen in tijden van corona, extra maatregelen nodig.
In de horeca in Nederland wordt het glaswerk meestal via een glazenspoelbak met de hand gewassen. Ook al lijkt het een schoon glas, kunnen er altijd virussen en bacteriën achterblijven. KHN adviseert om bij voorkeur een glazenspoelmachine te gebruiken voor het spoelen van de glazen. Door de hoge temperatuur van de machine, worden zo veel mogelijk virussen en bacteriën gedood. Geen spoelmachine? Gebruik dan heet water in de spoelbak.
Enkele tips voor schone glazen vanuit KHN
Spoelen/reinigen
Vaatwasser
Spoelbak
Drogen
Bronnen:
https://vragen.khn.nl/kan-ik-glazen-in-een-spoelbak-spoelen-of-gelden-er-aanvullende-eisen