Inloggen

Gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?

Nieuw bij SFB Horeca?

Aanmelden nieuwe gebruiker of heeft u problemen met inloggen?

Account Aanmaken
Inloggen

Glazen spoelen in tijden van corona

Enkele weken geleden was het zover, cafés en restaurants mochten hun deuren weer openen. Wat zijn de regels en wat zijn de gevaren in de kroeg? En worden de glazen wel goed schoongemaakt? Ondanks dat de Hygiënecode van kracht blijft, zijn er extra maatregelen nodig.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is iedere horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, verplicht te voldoen aan de wetten van voedselveiligheid en te werken volgens de laatste Hygiënecode. In de Hygiënecode wordt eenvoudig omschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken. Echter zijn voor het spoelen van glazen in tijden van corona, extra maatregelen nodig.

In de horeca in Nederland wordt het glaswerk meestal via een glazenspoelbak met de hand gewassen. Ook al lijkt het een schoon glas, kunnen er altijd virussen en bacteriën achterblijven. KHN adviseert om bij voorkeur een glazenspoelmachine te gebruiken voor het spoelen van de glazen. Door de hoge temperatuur van de machine, worden zo veel mogelijk virussen en bacteriën gedood. Geen spoelmachine? Gebruik dan heet water in de spoelbak.

Enkele tips voor schone glazen vanuit KHN

Spoelen/reinigen 

  • Vernieuw glazen regelmatig
  • Spoel in een aparte spoelbak - zorg dat glazen al vóór het spoelen vrij zijn van vuil en vet

Vaatwasser

  • Gebruik altijd de juiste afwasmiddelen, chemicaliën en dosering (verschilt per machine)
  • Zorg voor optimale machinereiniging en regelmatig onderhoud
  • Stel de machine op de juiste temperatuur (zie de machine-instructies)

Spoelbak 

  • Gebruik de juiste chemicaliën, dosering en verversing, zo voorkom je eventueel aanwezige bacteriën of virusdeeltjes
  • Was in een speciale wasbak 
  • Gebruik borstel juist en gedurende 15 seconden. Spoel de glazen na met schoon water
  • Maak de borstel dagelijks schoon met de juiste chemicaliën 

Drogen

  • Droog glazen ondersteboven op een afdruiprek/mat
  • Stapel geen glazen
  • Bewaar glazen niet in nabijheid van gasten, zorg dat ze afgeschermd staan 
  • Pak schone glazen altijd vast met schone (gewassen) handen en/of handschoenen
  • Vervang je doeken regelmatig tijdens het poleren